Delen:

Ga voor de winter met zon, blauwe lucht, weinig toerisme en ook nog eens veel betaalbaarder dan in het hoogseizoen.

Hoewel wij de meeste winter nu wel gehad hebben is het nog steeds koud en grijs in grote delen van Europa.

Als je genoeg hebt van alle stormen, kou en sneeuw, waarom niet op vakantie gaan naar de winterzon? Hier zijn enkele topbestemmingen voor wie vroeg de zomerse weer wil opzoeken:

Photo by Tim Roosjen on Unsplash

Wandel langs de schilderachtige kust van Madeira, Portugal
Met alleen de mooiste landschappen in Europa. Denk aan botanische tuinen, een schilderachtige kustlijn, stranden met prachtige bergen. Dit maakt Madeira een van de meest exotische eilanden van Europa. En wat zeker is je hebt de zon met temperaturen van rond 21°C in de winter. Maar natuurlijk is er nog altijd kans op een buitje, maar lang zal het niet duren.

Voor liefhebbers van de natuur die kunnen wandelen langs het zigzag-netwerk van levadas. Het is een de door mens gemaakte kanalen die zijn gemaakt om water te dragen voor de landbouwvelden rond het eiland. Funchal is het hoofdstad van het eiland wat ook veel te bieden heeft, waaronder prachtige architectuur in omgeving.

Photo by VINCENZO INZONE on Unsplash

Geniet van zee-egels in Sicilië, Italië
Sicilië is een bestemming waar het gehele jaar aangenaam is door zijn milde mediterrane klimaat. Zelfs januari blijven de gemiddelde temperaturen rond de 16°C hangen met periode van volop zonneschijn. In februari is het de hoogseizoen van de zee egel (ricci di mare) waar alle fijnproevers kunnen genieten van deze delicatesse in talloze lokale restaurants.

Omdat het eiland veel minder druk is in de winter kunnen bezoekers ook meer genieten van de barokke achtige steden. Mocht je van festivals houden dan is de winter absoluut de perfecte tijd om Sicilië te bezoeken. Want in begin Februari wordt De Festa di Sant’Agata in Catania gehouden ter ere van de beschermheilige van de stad. Terwijl in Agrigento in december festivals zijn ter ere van de toneelschrijver Pirandello.

Photo by Secret Travel Guide on Unsplash

Of ga naar de zonnigste winter, namelijk Cyprus op de Middellandse Zee. Waar de temperatuur schommelt rond de 17°C krijg je vijf uur zon voor een absolute Vitamine D boost. Dit maakt het heel fijn om heerlijk rond te dwalen op het eiland om te ontdekken wat het te bieden heeft. Ook zijn er in Cyprus goedkope dagtochten en rondleidingen beschikbaar voor een fractie van de prijs, omdat het veel rustiger is in de wintermaanden.

Photo by Bastian Pudill on Unsplash

Of lig je liever op zonovergoten stranden van de Canarische Eilanden?
Nabij het Afrikaanse kust hebben de Canarische Eilanden het hele jaar door een heerlijk klimaat met minstens 300 dagen zon.

Kies bijvoorbeeld uit Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura of Gran Canaria. Het heeft allemaal zandstranden om lekker te luieren.

Photo by Karl Paul Baldacchino on Unsplash

Zon en cultuur op Malta
Als je een vleugje cultuur wilt toevoegen aan je winterzon, ga dan naar Malta. En omdat het tijdens de winter nauwelijks regent, is een paraplu hier niet nodig. Temperaturen schommelen rond de 16°C en maken het dus aangenaam genoeg om door de straten van Valletta te wandelen. Ook zijn er volop havens met vissersdorpjes en kliffen met rotsachtige baaien te verkennen of ga heerlijk wandelen in het ongerepte platteland.

Mocht je voor een boottocht willen gaan, ga dan naar het naburige eiland Gozo waar je de Ggantija-tempels kunt ontdekken. Het is de oudste en meest indrukwekkende megalithische complex in Malta en ze zijn ouder dan de Egyptische piramides.

Photo by Javier Vinals on Unsplash

Winkelen en zonnebaden in Marbella, Spanje
Vinden van de beste plekken op de stranden zal hier geen probleem zijn, buiten het hoogseizoen. Je kunt hier lekker rustig genieten. In de winter is het hier juist het hoogseizoen voor golfen, mocht je voorkeur hier naar uit gaan. Maar zo zijn er ook volop wandel mogelijkheden in het gebied. Of ga naar de heuvels en geniet van de spectaculaire uitzichten over Afrika.