Delen:

Dinsdagochtend zorgt het winterweer voor aanzienlijke problemen in het verkeer in Nederland. Wegen raken verstopt door opeenhopende auto’s, talloze vluchten zijn geannuleerd of vertraagd, en diverse spoorlijnen ondervinden hinder. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) voorspelt vandaag enkele centimeters sneeuw op veel plaatsen, gevolgd door mogelijk 10 centimeter in Limburg op woensdag. Code geel is van kracht voor het hele land vanwege gladheid op de wegen.

“Het is al vroeg druk op deze winterse dinsdagochtend,” meldt Rijkswaterstaat over de verkeerssituatie, waarbij op meerdere locaties sneeuwval wordt waargenomen. “Wees voorbereid op vertragingen. Rijd voorzichtig.” Om 08.15 uur rapporteerde de ANWB 107 files over een totale lengte van 1.005 kilometer Nederlandse wegen.

Op luchthaven Schiphol waren er om 08.00 uur 26 vertrekken en 46 aankomsten geannuleerd. Daarnaast waren 140 aankomende vluchten en 28 vertrekkende vluchten vertraagd. Aankomsten op Schiphol worden beïnvloed door het weer, en het Europese luchtverkeersleidingscentrum Eurocontrol meldde “grote vertragingen” in zijn update van 06.20 uur.

ProRail waarschuwde voor zeven trajecten met wisselstoringen en een botsing tussen Meppel en Assen die spoorproblemen veroorzaakt. De Nederlandse Spoorwegen (NS) adviseerden reizigers om voor vertrek hun reisplanner te raadplegen en vertragingen te verwachten.

De maximumtemperaturen zullen naar verwachting stijgen tot ongeveer 2 graden Celsius, met een matige zuidwestenwind landinwaarts en een matige tot krachtige westelijke wind aan de kust.

Het KNMI verwacht dat tegen het einde van de ochtend de ijslaag op de wegen zal zijn gesmolten. Rijkswaterstaat heeft sinds 19.00 uur op maandag bijna 8,6 miljoen kilogram zout op de Nederlandse wegen gestrooid om de gladde omstandigheden te bestrijden.

“Ondanks de inzet van ruim 550 strooiwagens zijn gladde wegen niet volledig uit te sluiten. Wees bedacht op ijskoude, natte weggedeelten en gladheid. Pas je rijstijl aan en houd afstand,” adviseert Rijkswaterstaat.