Delen:

Vanaf de zomer van dit jaar zullen vakanties waarschijnlijk betaalbaarder worden. Volgens bronnen in de reisbranche worden de prijzen van pakketreizen naar verwachting met maximaal 8 procent verlaagd, zo meldt De Telegraaf. Deze daling wordt toegeschreven aan een lagere kerosineprijs en het wegvallen van de inhaalvraag na de coronapandemie.

Vorige zomer waren pakketreizen daarentegen nog 10 tot 15 procent duurder, voornamelijk vanwege het feit dat consumenten na de lockdowns weer actief op reis wilden en hun gespaarde geld lieten rollen. Precies op dat moment steeg echter de kerosineprijs, waardoor vliegen plotseling aanzienlijk duurder werd.

Recente cijfers van de luchtvaartkoepel IATA tonen aan dat de kerosineprijzen momenteel 14,3 procent lager liggen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit heeft aanzienlijke invloed op de kosten voor luchtvaartmaatschappijen en dus op de ticketprijzen. Een intercontinentale vlucht verbruikt al snel 100.000 liter kerosine, wat overeenkomt met ongeveer 800 badkuipen vol.

Prijsveranderingen worden echter vaak met vertraging doorgevoerd, aangezien luchtvaartmaatschappijen hun brandstof vaak ver van tevoren tegen een vaste prijs inkopen. Het kan dus even duren voordat de prijsdaling van kerosine zich vertaalt in lagere ticketprijzen.

American Express Global Business Travel voorspelt dat de prijzen voor vliegtickets dit jaar in ieder geval minder snel zullen stijgen dan vorig jaar, met zelfs een verwachte afname voor reizen van Europa naar Azië, het Midden-Oosten en Noord- of Zuid-Amerika in 2024 ten opzichte van 2023.

Ondanks de invloed van geopolitieke ontwikkelingen, brandstofprijzen, wisselkoersen en inflatie op vliegticketprijzen dit jaar, verwacht Amex GBT meer prijsstabiliteit.

Binnen Europa stijgt de gemiddelde ticketprijs naar verwachting met 1 procent, terwijl reizen naar Azië (-4 procent voor Business, -3,4 procent voor Economy), het Midden-Oosten (-3,5 procent in Business, -2,8 procent in Economy), Noord-Amerika (-2,5 procent in Economy) en Zuid-Amerika (-3,9 procent in Business, -10,4 procent in Economy) over het algemeen goedkoper worden.

Niettemin zijn er regio’s waar de prijzen stijgen, vooral binnen Azië, waar een Business- of Economy-ticket straks 3 procent duurder kan zijn dan in 2023.