Delen:

Een overzicht van de Europese steden die jaarlijks de grootste aantallen internationale bezoekers trekken.

Europe verwelkomt jaarlijks ongeveer 746 miljoen internationale bezoekers, maar wat zijn de meest bezochte steden in Europa? In deze gids leek het me handig om de meest populaire steden in Europa te belichten, omdat dit een geweldig startpunt is voor het plannen van een reis, vooral als je van plan bent om meerdere steden te bezoeken.

DE MEEST BEZOCHTE STEDEN IN EUROPA
Snelle opmerking: Deze lijst van de meest bezochte steden in Europa is gebaseerd op een studie uit 2019, uitgevoerd door Euromonitor International en de lokale toerismekantoren van elke stad. Deze cijfers zijn van voor de pandemie, dus het zal ongetwijfeld nog enkele jaren duren voordat het toerisme terugkeert naar de niveaus van voorheen. Ik heb ook een gids geschreven over de beste feeststeden in Europa als je op zoek bent naar de beste uitgaansbestemmingen.

Londen (engeland)

19,6 MILJOEN JAARLIJKSE BEZOEKERS. Londen is al meerdere jaren de meest bezochte stad in Europa – feitelijk behoort het tot de meest bezochte steden ter wereld.

Allereerst heeft het meerdere grote luchthavens, dus vluchten van/naar Londen zijn overvloedig en hebben doorgaans de laagste ticketprijzen. Het is een eenvoudigweg een fantastische wereldstad met zoveel te doen, te zien en te eten. Je kunt hier gemakkelijk een week of langer doorbrengen en nooit zonder ervaringen komen te zitten.

Parijs (Frankrijk)

19,1 MILJOEN JAARLIJKSE BEZOEKERS. Parijs is altijd al een belangrijke toeristische bestemming geweest en terecht. Sterker nog, Het zit Londen al enkele jaren op de hielen, en veel experts verwachten dat Parijs binnen enkele jaren de meest bezochte Europese stad zal zijn. Bovendien is Frankrijk ook het meest bezochte land in Europa.

Het zit absoluut bomvol zit met beroemde bezienswaardigheden, musea, uitgaansgelegenheden en cultuur. De stad heeft ook een uitstekend metronetwerk, dus je kunt er snel en gemakkelijk rondkomen.

Bovendien heeft het hoogste aantal vakantiewoningen, samen met een uitgebreid aanbod aan hotels en hostels.

Istanboel (Turkije)

14,7 MILJOEN JAARLIJKSE BEZOEKERS. Istanbul heeft geruime tijd te lijden gehad onder politieke instabiliteit en veiligheidszorgen, maar de situatie is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Hierdoor is het toerisme enorm toegenomen, en nu is de stad een van de meest bezochte steden ter wereld.

Rome (Italie)

10,3 MILJOEN JAARLIJKSE BEZOEKERS. Het is geen verrassing dat Rome een van de meest bezochte steden in Europa is, omdat het algemeen wordt beschouwd als de “tweede meest historisch, educatief en cultureel interessante en mooie stad ter wereld”.

Het staat ook goed verbonden met de grote steden en regio’s van Italië, waardoor het een uitstekende eerste stop is voordat je de rest van dit geweldige land gaat verkennen.

Amsterdam (Nederland)

8,8 MILJOEN JAARLIJKSE BEZOEKERS. Ondanks zijn relatief kleine omvang blijft de stad een belangrijke toeristische bestemming in Europa dankzij zijn prachtige architectuur, mooie grachten en liberale sociaal beleid. Het staat ook consistent hoog op de lijst van de beste plekken om in Europa te wonen.

Amsterdam is zeker een van de duurste steden in Europa, vooral als het gaat om accommodatie (wat vaak gebeurt wanneer kleine steden miljoenen bezoekers ontvangen).

Barcelona (Spanje)

7 MILJOEN JAARLIJKSE BEZOEKERS. Barcelona staat op de meeste reisroutes… en dat is niet voor niets. Deze Spaanse stad heeft een levendige culinaire scene, een overvloed aan unieke historische architectuur, geweldig mediterraan weer, prachtige stranden en een van het beste nachtleven in Europa (velen beschouwen het als de beste uitgaansbestemming ter wereld).

Praag (Tsjechië)

6,8 MILJOEN JAARLIJKSE BEZOEKERS. Het is cliché om te zeggen, maar Praag voelt echt als een “sprookjesachtige” stad — als je de meeste toeristen weghaalt, tenminste. En hoewel het er niet zo goedkoop is als vroeger, kun je nog steeds aanzienlijk besparen in vergelijking met andere steden op deze lijst (vooral op eten en alcohol). De zomers kunnen behoorlijk druk zijn, dus bezoek in de andere seizoenen als je de drukte wilt vermijden.

Vienna (Australië)

Met jaarlijks 6,6 miljoen bezoekers blijft Wenen consistent bovenaan de lijst van meest leefbare steden in Europa, en het is dan ook geen verrassing dat het een prominente toeristische bestemming is. De combinatie van Art Nouveau, gotiek en barok maakt Wenen tot een van de meest prachtige steden ter wereld.

Een bezoek is niet compleet zonder enkele uren te wijden aan het genieten van koffie en traditionele desserts in de talrijke traditionele Weense koffiehuizen. Deze culturele en culinaire ervaring versterkt de aantrekkingskracht van Wenen voor zowel bewoners als toeristen.

Milaan (Italië)

Met jaarlijks 6,5 miljoen bezoekers is Milaan de modehoofdstad van Europa en de zakelijke/financiële hoofdstad van Italië. Hoewel Milaan ongetwijfeld een meer ingetogen sfeer heeft in vergelijking met de rest van Italië, maakt het nog steeds indruk als een geweldige stad, vooral voor reizigers die al bekend zijn met de andere hoogtepunten van het land.

Athene (Griekenland)

Met 6,3 miljoen jaarlijkse bezoekers dient Athene vaak als het vertrekpunt om de beroemde Griekse eilanden te verkennen, maar het is ook de historische hoofdstad van Europa en de geboorteplaats van de democratie, kunst, wetenschap en filosofie van de westerse beschaving. Het is natuurlijk ook de thuisbasis van de Akropolis en het Parthenon.

Hoewel de stad als geheel misschien wat grauw en korrelig overkomt, is het een veilige en intrigerende bestemming die een essentieel onderdeel vormt van de Europese geschiedenis en cultuur.

Berlijn (Duitsland)

Met 6,3 miljoen jaarlijkse bezoekers werd ooit gezegd dat “Berlijn arm maar sexy is. Hoewel er niet meer zo goedkoop is als vroeger, blijft het een van de betaalbaardere grote Europese steden. Het is niet alleen een van ‘s werelds populairste uitgaansbestemmingen, maar biedt ook een overvloed aan andere culturele activiteiten, waaronder vele uitstekende musea.

Venetië (Italie)

Met 5,6 miljoen jaarlijkse bezoekers is de verbazingwekkend mooie stad Venetië aan het zinken, dus het is raadzaam haar te bezoeken voordat het te laat is. Venetië is een kleine stad die helaas lijdt onder overtoerisme, vooral omdat het een populaire aanlegplaats is voor gigantische cruiseschepen. De stad loopt ‘s nachts echter leeg, dus als je ervoor kiest om ‘s nachts te blijven, wordt je beloond met een heel andere ervaring.

Madrid (Spanje)

Met 5,6 miljoen jaarlijkse bezoekers is Madrid, de hoofdstad en grootste stad van Spanje, niet voor niets een topbestemming. Het is een levendige stad die naar West-Europese maatstaven betaalbaar is en die uitblinkt in cultuur, architectuur, kunst en een bruisend nachtleven. Madrid is echter ook een vrij moderne stad, wat voor sommige bezoekers een verrassing kan zijn, gezien veel van de architectuur uit de 20e eeuw stamt. Ondanks dat straalt de stad een overvloed aan energie en ouderwetse charme uit, waardoor het een bezoek meer dan waard is.

Dublin (Ierland)

Met 5,5 miljoen jaarlijkse bezoekers is Dublin een kleine maar levendige stad die haar gasten weet te charmeren, mede dankzij de vriendelijke bevolking. De stad herbergt ook een aanzienlijke studentenpopulatie en een uitstekende pubcultuur, waardoor het nachtleven voor elk wat wils biedt. Hoewel Dublin relatief klein is en gemakkelijk te voet te verkennen, moet worden opgemerkt dat de stad vrij prijzig kan zijn, vooral wat betreft eten en drank.

Florence (Italië)

Met 5,1 miljoen jaarlijkse bezoekers is Florence, samen met Rome, een onmisbare Italiaanse bestemming, en het ligt op slechts 1,5 uur met de hogesnelheidstrein van Rome. Hoewel vaak wordt bezocht voor dagtrips, is het raadzaam om er een paar dagen te verblijven om de stad in de minder drukke avonduren te ervaren en alle schoonheid van de stad en heerlijk eten rustig op te nemen.

Brussel (België)

Met 4,3 miljoen jaarlijkse bezoekers is Brussel, de thuisbasis van de Europese Unie, een stad waarvan bijna iedereen wel heeft gehoord, maar die niet veel “must-see” bezienswaardigheden heeft. Hoewel de reputatie heeft een beetje saai en duur te zijn (dankzij alle regeringsleiders), begint de stad steeds meer een creatieve klasse aan te trekken, waardoor het langzaam maar zeker dat stoffige imago afschudt. Als er niets anders is dan een constante aanvoer van geweldig bier. En chocolade. En friet. En wafels. En bier. En chocolade. En bier.

Munich (Duitsland)

Met 4,2 miljoen jaarlijkse bezoekers is München, de hoofdstad van Beieren, een stad die rijk is aan eeuwenoude klassiek Duitse gebouwen en diverse musea. München staat ook bekend om het jaarlijkse, ongetemde Oktoberfest. Over Oktoberfest gesproken, München is eveneens een paradijs voor bierliefhebbers, dus vergeet niet wat tijd door te brengen in een van de vele biertuinen die de stad te bieden heeft.

Hamburg (Duitsland)

Met 4 miljoen jaarlijkse bezoekers is Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland. Hamburg was lange tijd een van de grootste havens van Europa en, zoals de meeste havensteden, heeft het een ruw randje. Maar heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke transformatie ondergaan en wordt nu vaak beschouwd als de hipste stad van Duitsland. Je vindt er nu tal van nieuwe restaurants, bars en clubs.

Boedapest (Hongarije)

Met 4 miljoen jaarlijkse bezoekers, wordt Boedapest vaak het “Parijs van het Oosten” genoemd en is het een groeiende bestemming in Oost-Europa die steeds meer een van de meest bezochte steden van Europa wordt. Met zijn elegante boulevards, prachtige architectuur en de toevoeging van pit en scherpte dankzij de jaren onder communistische heerschappij, is het land niet alleen betaalbaar, maar ook een van de beste uitgaansbestemmingen van Europa.

Tallinn (Estland)

Met 4 miljoen jaarlijkse bezoekers ligt Tallinn tussen Stockholm en Sint-Petersburg en biedt het een verleidelijke mix van Scandinavische en Russische culturen. Tallinn heeft nog steeds veel middeleeuwse gebouwen, vermengd met Sovjet-tijdperk architectuur, en is een van de meest complete ommuurde steden van Europa. Het is ook een populaire dagtocht vanuit Helsinki, en dankzij de recent gebouwde aanlegsteigers voor cruiseschepen wordt Tallinn overspoeld door toeristen.

Lissabon (Portugal)

Met 3,6 miljoen jaarlijkse bezoekers is Lissabon een populaire bestemming en het lijkt snel te stijgen op de ranglijst van meest bezochte steden in Europa. Het is een ontspannen stad met een kustgevoel, beroemd om haar pastelkleurige gebouwen, café-cultuur en charmante, levendige sfeer. Het is ook vriendelijk voor de portemonnee in vergelijking met andere West-Europese steden, met redelijk geprijsd eten en accommodatie, en attracties die ongeveer gemiddeld zijn.

Kopenhagen (Denemarken)

Met 3,2 miljoen jaarlijkse bezoekers hoef je Kopenhagen niet langer dan een paar uur te bezoeken om te begrijpen waarom de Denen tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren en waarom Kopenhagen een van de “must-visit” bestemmingen in Europa is. De stad heeft zoveel te bieden – een mix van prachtige oude en hypermoderne architectuur, een geweldige culinaire scene, tal van bezienswaardigheden en musea, veel coffeeshops, een levendige ambachtelijke bierscene, veel cultuur, veel winkels, een uitstekende fietscultuur en vriendelijke locals.

Edinburgh (Schotland)

Met 3,1 miljoen jaarlijkse bezoekers is Edinburgh een prachtige, levendige stad in Schotland met een magische middeleeuwse oude stad, een elegante Georgische nieuwe stad en het indrukwekkende Edinburgh Castle. Het trekt ook duizenden bezoekers tijdens het jaarlijkse Festival in augustus. Het is ook een zeer gastvrije stad met vriendelijke locals en uitstekende Schotse pubs en bars.

Heraklion (Griekenland)

Met 3 miljoen jaarlijkse bezoekers is Heraklion een havenstad en de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta. Ondanks het relatief hoge aantal bezoekers brengen de meeste mensen weinig tijd door omdat ze de stad gebruiken als eerste stop om de rest van de regio te verkennen.

Krakau (Polen)

Met 2,9 miljoen jaarlijkse bezoekers is Krakau een prachtige, ouderwetse stad in Polen met de reputatie van een feeststad vanwege de lage prijzen en de grote populatie studenten aan de universiteit. Hoewel Warschau de officiële hoofdstad van Polen is, is Krakau het culturele en intellectuele centrum van het land.

Warsaw (Polen)

Met 2,8 miljoen jaarlijkse bezoekers is Warschau, grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, de uitgestrekte en herbouwde hoofdstad van Polen die nog maar net wordt ontdekt door bezoekers. Het heeft geen grote toeristische infrastructuur, dus het vergt wat meer moeite en planning om het meeste uit je bezoek te halen.

Frankfurt (Duitsland)

Met 2,7 miljoen jaarlijkse bezoekers is Frankfurt grotendeels een moderne stad die meer gericht is op zaken dan op toerisme. En hoewel er enkele mooie musea en bezienswaardigheden zijn, zou het niet mijn topbestemming in Duitsland zijn.

Stockholm (Zweden)

Met 2,7 miljoen jaarlijkse bezoekers is de prachtige stad Stockholm een lust voor het oog maar wat zwaar voor de portemonnee. Stockholm is verspreid over 14 eilanden en biedt volop activiteiten. De enige factor die mij ervan weerhoudt van een grotere populariteit, is de relatief afgelegen ligging.

Nice (Frankrijk)

Met 2,6 miljoen jaarlijkse bezoekers is Nice een prachtige stad in het zuiden van Frankrijk en al honderden jaren een favoriete zomerbestemming voor Europeanen. Hoewel Zuid-Frankrijk bekendstaat als duur, biedt Nice tal van budgetvriendelijke opties, waaronder diverse uitstekende musea en gemakkelijke treinverbindingen naar verschillende kustplaatsen.

Porto (Portugal

Met 2,5 miljoen jaarlijkse bezoekers ontvangt de prachtige maar enigszins vervallen stad Porto nog steeds veel toeristen in Portugal, vooral vanwege het mooie weer. Porto is ook een zeer betaalbare stad, waardoor het aantrekkelijk is voor veel jonge chefs en mensen die op zoek zijn naar geweldige reisaanbiedingen.

Brugge (België)

Met 2,5 miljoen jaarlijkse bezoekers is het middeleeuwse sprookjesachtige stadje Brugge, ondanks zijn kleine omvang, een van de meest populaire bestemmingen in Europa. In feite krijgt het waarschijnlijk meer bezoekers dan deze lijst doet vermoeden, omdat veel mensen het als een dagtocht bezoeken. Je kunt de stad gemakkelijk in één dag zien, maar een overnachting geeft je een beter (en minder toeristisch) beeld van de stad.

REYKJAVIK (IJsland)

Met 2 miljoen jaarlijkse bezoekers is het toerisme naar Reykjavik de afgelopen jaren geëxplodeerd en ontvangt de stad nu meer dan twee miljoen bezoekers per jaar – wat veel is voor een stad met een bevolking van iets meer dan 100.000. Het is een stad omgeven door ongelooflijke natuur, maar het is ook een bruisende stad. Het is ook een stad die behoorlijk duur is en een aanslag kan zijn op je portemonnee.

Sevilla (Spanje)

Met 2 miljoen jaarlijkse bezoekers is Sevilla de vierde stad van Spanje en een van de meest geliefde bestemmingen in Zuid-Europa. Er is genoeg te zien en te proeven in deze ontspannen stad, dus het is de moeite waard om een paar dagen te verkennen – maar wees gewaarschuwd, Sevilla is een van de warmste steden van Europa in de zomer, dus je wilt misschien in de lente of herfst bezoeken om de hitte te vermijden.

Lyon (Frankrijk)

Met 1,6 miljoen jaarlijkse bezoekers is Lyon de voedselhoofdstad van Frankrijk – wat veel zegt voor een land dat beroemd is om zijn eten. Lyon is ook een centrum voor kunst, cultuur, wijnbouw en handel. Heeft veel musea en een jeugdige sfeer dankzij de grote universiteitspopulatie. Veel bezoekers vinden ook dat het gebied vriendelijker en gastvrijer is dan Parijs.

DUBROVNIK (Kroatië)

Met 1,5 miljoen jaarlijkse bezoekers is Dubrovnik (en de rest van Kroatië) traditioneel geen uiterst populaire toeristische bestemming geweest, maar de laatste jaren is het in populariteit geëxplodeerd, samen met hogere prijzen. Nu ontvangt de “parel van de Adriatische Zee” miljoenen bezoekers die de ommuurde oude stad van deze prachtige stad willen verkennen, dus bezoek het in het laagseizoen als je de drukte wilt vermijden.