Delen:

Mensen die er even tussenuit willen gaan tijdens de februarivakantie moeten rekening houden met protesten door Franse boeren die belangrijke wegen blokkeren.

Boeren uit verschillende landen, zoals België, Duitsland, Griekenland en Italië, zijn ook boos over de strenge regels van de Europese Unie over het grondgebruik en meststoffen, die volgens hen hun winst hard treffen. Zelfs Spaanse boeren hebben aangegeven mee te willen aan de protesten van februari.

Sinds half januari zijn boeren in heel Frankrijk aan het demonstreren, waarbij ze belangrijke wegen blokkeren met tractors en hooibalen.

Op dinsdag hebben ze Parijs omsingeld, waardoor belangrijke wegen in en uit de stad compleet vastliepen. Ook zijn de wegen naar Disneyland Parijs geblokkeerd.

In België was het verkeer bij de haven van Zeebrugge afgelopen dinsdag een totale chaos.

Skiërs die van en naar luchthavens in Frankrijk reizen, zoals Lyon, Grenoble, Toulouse en Genève, zitten nu ook vast door verkeersopstoppingen door tractors. Op sommige plekken worden snelwegen geblokkeerd door brandende hooibalen.

Angus Kinloch, de baas van Ski Line, maakt zich zorgen dat de boeren tijdens de februarivakantie meer acties zullen ondernemen. Veel gezinnen trekken dan naar de Alpen, waar smalle wegen naar skigebieden een makkelijk doelwit kunnen zijn voor protesten.

Er zijn al aanwijzingen dat lokale boeren in de Alpen plannen hebben gemaakt om actie te voeren. Supermarkten, snelwegknooppunten en routes naar skigebieden zijn duidelijke doelen.