Het verbieden van het maken van selfies neemt steeds verder toe op bekende toeristische bestemmingen.
Een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in het Journal of Travel Medicine, onthulde dat er in de afgelopen 13 jaar maar liefst 379 sterfgevallen zijn toegeschreven aan selfies. Een verontrustend aantal dat nu zelfs dodelijker blijkt te zijn dan haaienaanvallen. 140 van deze fatale gebeurtenissen zich voordeden tijdens het maken van selfies, terwijl in dezelfde periode slechts 90 dodelijke haaienaanvallen werden geregistreerd.
Onlangs kwam een incident in Venetië, Italië, in het nieuws, waar een gondel kapseisde omdat een groep toeristen zo nodig selfies moesten maken. Gelukkig ging het goed, maar het benadrukte de risico’s van dit onverantwoordelijk gedrag.
De obsessie met het verkrijgen van de perfecte selfie voor sociale media met tragische afloop als gevolg. Van dodelijke klifvallen en auto-ongelukken tot gevaarlijke ontmoetingen met wilde dieren en zelfs verdrinkingen.
Als reactie hierop worden toeristen steeds meer geconfronteerd met strenge boetes en gevangenisstraffen vanwege deze onverantwoordelijke gedragingen.
De risico’s van selfies werden ook duidelijk tijdens de Tour de France van 2023, toen een toeschouwer die een selfie probeerde te maken met passerende wielrenners. Dit leidde tot een opstopping van twintig passerende wielrenners tijdens de 15e etappe van de race.
In reactie op deze groeiende problematiek heeft Portofino, een plaats in Noord-Italië vorig jaar een tijdelijk selfieverbod ingesteld. Dit besluit kwam vanwege de chaos die door toeristen veroorzaken. denk aan verkeersopstoppingen in drukke gebieden. Het groeiende aantal selfieverboden weerspiegelt ook de dringende noodzaak om bewustwording te creëren over de gevaren van deze onverantwoorde gedrag en het handhaven van openbare veiligheid.
Risico’s nemen voor een perfecte selfie
Het streven naar de perfecte foto voor sociale media leidt vaak tot roekeloos gedrag. Dat alleen voor likes, shares en bekendheid. Men negeren veiligheidsrisico’s maar blijven zoeken om de beste selfie-foto te maken.
Van de 379 wereldwijde selfie-gerelateerde sterfgevallen tussen 2008 en 2021 was 37,2 procent van de slachtoffers toerist. Valpartijen op grote hoogte waren verantwoordelijk voor 49,9 procent van alle sterfgevallen, gevolgd door transport gerelateerde gebeurtenissen (28,4 procent) en verdrinkingen (15,3 procent).
Het gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 24,4 jaar. Landen met het hoogste aantal selfie-sterfgevallen waren onder andere India (26,4 procent), de Verenigde Staten (10,3 procent) en Rusland (8,7 procent).
Nog zorgwekkende is dat niet alle sterfgevallen officieel zijn geregistreerd, volgens het onderzoek van Journal of Family Medicine and Primary Care. Dus er kunnen meer slachtoffers zijn.
Verschillende landen hebben al stappen ondernomen om het nemen van gevaarlijke selfies te beperken. In Japan heeft de JR West Railway selfiesticks verboden op perrons om elektrocutie te voorkomen. In Mumbai, India, zijn bepaalde gebieden aangewezen als geen selfie-zones na een reeks ongevallen. In Pamplona, Spanje, is het maken van selfies tijdens stierenrennen ook illegaal.
Hoewel er al waarschuwingsborden, beperkte toegang en bewustmakingscampagnes zijn gemaakt, moet er nog effectievere maatregelen gedaan worden om deze gevaarlijke gedrag verder aan te pakken.