Delen:
Foto: travelen.eu

Het geschiedenis van Picasso ontdekken in Barcelona.

Op de plaats waar Picasso’s tienerjaren zich afspeelden zien we nu 50 jaar later na zijn dood van de kunstenaar veel over zijn leven en werk.

Pablo Ruiz Picasso werd geboren in Málaga en bracht een groot deel van zijn leven door in Frankrijk, maar het was in Barcelona waar de meest gewaardeerde kunstenaar van de 20e eeuw begon.

Toen Picasso dertien jaar oud was, verhuisde de familie naar Barcelona, waar hij woonde en studeerde, voordat hij uiteindelijk ging verhuizen naar Parijs in 1904.

7 Puertas - Barcelona (2010)

Picasso’s eerste huis in de stad was in de Porxos d’en Xifré. Tegenwoordig is hier restaurant 7 Portes gevestigd. Het gebouw ligt tegenover La Llotja, een oud beursgebouw waarin de School voor Schone Kunsten was gevestigd, en waar Picasso vanaf zijn dertiende naar toe ging.

Het huidige Barcelona was in die tijd nog steeds in aanbouw en Picasso besteedde merendeel van zijn leven in Ciutat Vella, de oude stad.

Verscheidene van de eerste werken bevat taferelen die zich op een boogscheut van La Llotja afspelen, zoals El Moll dels Pescadors, de basiliek van Santa Maria del Mar, het strand van Barceloneta en het huis in Carrer de la Mercè, waar de familie in 1896 naartoe verhuisde.

Picasso’s eerste studio is nu een restaurant en hotel aan de Carrer de la Plata, en de Sala Parés in de smalle Carrer de Petritxol, waar hij in 1901 exposeerde en zijn museum is daar tot heden vandaag nog steeds gevestigd en geopend.

Er zijn verschillende aspecten waar we de elementen van Picasso met La Rambla kunnen vinden zoals de uit zijn hoofd geschetste fontein Canaletes in 1968 en in het theater en operagebouw Liceu het ballet, met de russische ballet in 1917.

Ook buiten de oude stad bezocht Picasso theaters op de Avinguda Paral-lel en arena’s Las Arenas en La Monumental.

Picasso Museum

Het Museum Picasso in Barcelona werd geopend in 1963 en bevindt zich in het schilderachtige deel van de stad in de buurt van de Parc de la Ciutadella. Het museum is opgebouwd uit vijf aaneengrenzende patriciërs huizen en is voor het publiek opengesteld, met uitzondering van de privévertrekken waar Pablo Picasso gewoond heeft. In 1970 schonk de artiest honderden werken aan de stad die na zijn dood waren geëxposeerd. Zo omvat de collectie van het Museu Picasso 4134 werken van de artiest, waaronder 236 olieverfschilderijen die tot de kern van de expositie behoren.