Delen:

Wanneer je de eeuwige stad Rome bezoekt, is het Castel Sant’Angelo meer dan alleen een imposante verschijning aan de oevers van de Tiber. Dit monument, oorspronkelijk gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus, heeft een geschiedenis die zich uitstrekt over bijna tweeduizend jaar. Het is niet alleen een grafmonument geweest; het diende als militaire vesting, een pauselijk paleis, en zelfs als gevangenis. Met een rijke geschiedenis die vandaag de dag nog steeds voelbaar is in elke steen, is het Castel Sant’Angelo een must-visit voor iedereen die inzicht wil krijgen in het Romeinse verleden.

1. De geschiedenis van de Engelenburcht

Ontdek hoe deze burcht transformeerde van een mausoleum tot een fort en later een pauselijke residentie.

2. De bezienswaardigheden binnen de Engelenburcht

Verken de verschillende verdiepingen met hun unieke verhalen en kunstwerken.

3. Praktische informatie voor jouw bezoek

Leer hoe je de burcht kunt bereiken, wat de openingstijden zijn en hoeveel tickets kosten.

4. Andere tips voor jouw bezoek aan Rome

Ontdek welke andere nabijgelegen attracties je kunt combineren met je trip naar de Engelenburcht.

5. Curiosa en evenementen

Lees over fascinerende legendes en speciale gebeurtenissen die verband houden met deze historische plek.

Bereid je voor op een reis door de tijd waarin je alles zult leren over dit unieke monument dat nauw verbonden is met zowel het imperiale als het kerkelijke Rome.

1. Geschiedenis van de Engelenburcht

Het Castel Sant’Angelo, een icoon aan de Romeinse horizon, kent een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de tweede eeuw na Christus. Dit architectonische wonder was oorspronkelijk bedoeld als een laatste rustplaats en kreeg vorm onder de auspiciën van keizer Hadrianus.

Oorsprong en Constructie

Het begon allemaal met keizer Hadrianus die besloot een mausoleum te bouwen dat niet alleen voor hemzelf was maar ook voor zijn familie en opvolgers. Dit imposante bouwwerk, voltooid in 139 na Christus, was versierd met weelderige tuinen, een gouden quadriga en sculpturen die het prestige van het Romeinse Rijk uitstraalden.

Transformatie tot Verdedigingskasteel

Met het verstrijken van de tijd en de verandering van politieke landschappen werd het mausoleum omgevormd tot een militaire vesting. Dit gebeurde rond 400 na Christus toen het gebouw werd geïntegreerd in de Aureliaanse Muur, waarmee het een belangrijk onderdeel werd van de verdediging van Rome tegen invasies.

Papale Residentie

De rol van Castel Sant’Angelo bleef evolueren en in de Late Middeleeuwen werd het zelfs gebruikt als pauselijke residentie. Paus Nicolaas III liet in de 13e eeuw de Passetto del Borgo aanleggen; een verhoogde passage die het kasteel verbond met het Apostolisch Paleis. Deze gang diende als ontsnappingsroute voor pausen tijdens belegeringen en aanvallen.

De herbestemming van deze structuur is exemplarisch voor hoe gebouwen doorheen de geschiedenis meerdere functies kunnen krijgen afhankelijk van culturele, politieke of religieuze behoeften. Het Castel Sant’Angelo illustreert dit fenomeen op unieke wijze: wat begon als een laatste rustplaats voor een keizer is nu een schatkamer vol verhalen over macht, intriges en overleving.

Door deze metamorfose doorstaat Castel Sant’Angelo eeuwenlang als stille getuige van Rome’s roerige verleden, waarbij elke steen zijn eigen verhaal te vertellen heeft over glorie en verval, leven en dood, oorlog en vrede. Het kasteel nodigt bezoekers uit om zich te verdiepen in zijn rijke geschiedenis—een reis door tijdperken die fundamenten legden voor het hedendaagse Italië.

2. Ontdek de Engelenburcht: Plekken om te bezoeken

Bij een bezoek aan de Engelenburcht ga je op een historische reis door verschillende verdiepingen en kamers, elk met hun eigen verhalen en bezienswaardigheden.

Verdieping 1: Ambulacrum van Bonifatius IX en Kapel der Verdoemden

Betreed het Ambulacrum van Bonifatius IX, een gang versierd met schilderijen uit de Renaissance. Hier vind je de Kapel der Verdoemden, waar volgens de legende gevangenen hun laatste gebeden zeiden voordat ze werden geëxecuteerd. De sinistere sfeer van deze kapel is heel anders dan de prachtige kunstwerken eromheen, wat een indrukwekkend begin van je ontdekkingsreis is.

Verdieping 2: Geheime doorgang naar het Vaticaan

Op de tweede verdieping leidt een verborgen route je naar het hart van de katholieke wereld. De Passetto di Borgo is een verhoogde passage die in tijden van gevaar als veilige doorgang naar het Apostolisch Paleis diende. Stel je eens voor hoeveel pausen langs deze route zijn gevlucht tijdens aanvallen op Rome!

Verdieping 3: Historische gevangenis en ontsnappingspogingen

De derde verdieping heeft de donkere en benauwde cellen waar belangrijke gevangenen, zoals de beruchte graaf van Cagliostro, werden opgesloten. Deze cellen, waarvan sommige niet meer dan een luchtgat hadden, zijn een angstaanjagende herinnering aan de minder glorieuze momenten in de geschiedenis van de burcht.

Opmerkelijke kunstwerken en tentoonstellingen

Naast haar historische betekenis is de Engelenburcht ook een schatkamer van kunst. In de Pius IV kamers vind je werken van Cavalier d’Arpino, Dosso Dossi en Raffaello da Montelupo. Andere hoogtepunten zijn “Perseus” van Antonio Gionima en “De Badkamer” van Luca Longhi.

 • Cavalier d’Arpino’s “Perseus”: Dit prachtige schilderij toont de Griekse held Perseus die het hoofd van Medusa vasthoudt.
 • Dosso Dossi’s “Portret van Prospero Farinacci”: Dit indrukwekkende portret is een meesterwerk van renaissanceschilderkunst.
 • Raffaello da Montelupo’s beeldhouwwerken: Deze beeldhouwwerken zijn een prachtig voorbeeld van de vaardigheden van deze meester-beeldhouwer.

Verder biedt het terras met het standbeeld van de aartsengel Michaël bovenop het kasteel, een adembenemend panoramisch uitzicht over Rome. Je kunt hier even pauzeren om te genieten van het uitzicht voordat je verder gaat met je ontdekkingstocht.

Met deze rijkdom aan historische bezienswaardigheden en prachtige kunstwerken, biedt de Engelenburcht een unieke ervaring voor geschiedenisliefhebbers en kunstliefhebbers alike. Plan je bezoek en verken deze fascinerende plek in het hart van Rome.

3. Praktische informatie voor uw bezoek

Wanneer u de Engelenburcht in Rome wilt bezoeken, is het handig om van tevoren te weten hoe u er kunt komen, wat de openingstijden zijn, hoeveel een ticket kost en of er rondleidingen beschikbaar zijn. Hier vindt u alle essentiële informatie om uw uitstapje naar deze historische plek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Bereikbaarheid

De Engelenburcht is goed toegankelijk met verschillende vervoersmiddelen:

 • Te voet: Gezien de centrale ligging is de burcht eenvoudig lopend te bereiken vanuit veel locaties in het centrum van Rome.
 • Metro: De dichtstbijzijnde metrostations zijn Lepanto en Ottaviano, beide op Metrolijn A. Vanaf daar is het een korte wandeling langs de rivier de Tiber.
 • Bus: Diverse buslijnen stoppen bij Piazza Pia, vlakbij de Engelenburcht. Controleer lokale busdiensten voor de snelste route.

Openingsuren en Gratis Toegangsdagen

De openingstijden van de Engelenburcht kunnen variëren afhankelijk van het seizoen:

 • Zomerperiode (laatste zondag van maart tot 31 oktober): dagelijks geopend van 09:00 tot 19:30 uur.
 • Winterperiode (1 november tot de laatste zaterdag van maart): dagelijks geopend van 09:00 tot 14:00 uur.

Gratis toegang wordt aangeboden op bepaalde dagen, zoals tijdens culturele evenementen en op de eerste zondag van elke maand.

Ticketprijzen en Rondleidingen

Een standaardticket voor volwassenen kost ongeveer €15. Er zijn kortingen beschikbaar voor EU-burgers tussen 18 en 25 jaar oud, en voor kinderen onder 18 jaar is toegang gratis.

U kunt ervoor kiezen om zelfstandig rond te lopen of een rondleiding te boeken:

 • Rondleidingen: Verschillende thematische rondleidingen worden aangeboden door professionele gidsen die u meer kunnen vertellen over de geschiedenis en geheimen van deze bijzondere locatie.

Online Tickets Reserveren

Het wordt sterk aanbevolen om uw tickets online te reserveren om wachtrijen aan de kassa te voorkomen en om zeker te zijn van toegang op drukke dagen. Online reserveringen kunnen ook extra voordelen bieden, zoals skip-the-line opties.

Door deze praktische tips op te volgen, bent u goed voorbereid op een bezoek aan dit iconische monument in Rome.

4. Andere tips voor uw bezoek aan Rome

Na de betoverende ervaring in de Engelenburcht is er rondom nog veel meer te ontdekken. Piazza Navona, met zijn prachtige fonteinen en barokke architectuur, biedt een levendige atmosfeer waar kunstenaars en straatmuzikanten het decor van een openluchtgalerie creëren. Een korte wandeling brengt u bij Piazza San Pietro, het hart van het Vaticaan. Hier kunt u zowel de indrukwekkende Sint-Pietersbasiliek als de Vaticaanse Musea bezichtigen, waar enkele van ‘s werelds meest iconische artistieke meesterwerken te vinden zijn.

Rome verkennen gaat hand in hand met navigeren door het openbaar vervoer.

Met een uitgebreid netwerk van bussen, trams en metro’s bereikt u gemakkelijk alle hoeken van de stad.

 • Openbaar vervoer: Kaartjes zijn beschikbaar bij tabakswinkels, kiosken en automaten op metrostations.
 • Roma Pass: Voor langere verblijven of intensieve sightseeing kan deze pas voordelig zijn. Het biedt onbeperkt reizen met het openbaar vervoer en gratis of gereduceerde toegang tot vele attracties.

Aankomst op Roma Termini

Bezoekers die per trein naar Rome komen, arriveren veelal op Roma Termini, het hoofdtreinstation van de stad. Dit station is niet alleen een knooppunt voor treinreizen door heel Italië, maar ook een centraal punt voor stadsvervoer met talloze buslijnen en twee metrolijnen (A en B) die hier samenkomen.

Tips voor het navigeren door Rome

Zorg ervoor dat u zich voorbereidt op uw reis door de stad:

 • Plan uw route vooraf via apps of stadsplattegronden.
 • Koop tickets of passen vooraf om tijd te besparen.
 • Controleer de tijden van het laatste openbaar vervoer om niet onverwachts te moeten wandelen.

Met deze tips kunt u zich moeiteloos verplaatsen naar andere parels van de Eeuwige Stad, zoals het Colosseum, het Forum Romanum en de Trevifontein.

5. Fascinerende curiosa en evenementen rond de Engelenburcht

Binnen de muren van de Engelenburcht schuilt een legende die teruggaat tot de tijd van de pestepidemie in Rome. Volgens verhalen zou de Aartsengel Michaël aan paus Gregorius I zijn verschenen terwijl deze in gebed was. De engel zou zijn zwaard hebben getrokken, een teken dat het einde van de epidemie nabij was. Deze legendarische gebeurtenis heeft bijgedragen aan de naamswijziging van het kasteel van het Mausoleum van Hadrianus naar de huidige naam, Castel Sant’Angelo of Engelenburcht.

De Engelenburcht neemt ook een prominente plaats in op het culturele podium van Rome:

 • Het kasteel organiseert regelmatig speciale evenementen, zoals nachtelijke rondleidingen en tijdelijke tentoonstellingen, die bezoekers een unieke kans bieden om deze historische locatie op een nieuwe manier te ervaren.
 • Theaterliefhebbers zullen geïnteresseerd zijn om te weten dat Puccini’s beroemde opera “Tosca” zich afspeelt binnen de muren van de Engelenburcht.
 • Voor filmfanaten is het interessant om te weten dat de Engelenburcht als filmlocatie diende voor de populaire film “Angels and Demons”, gebaseerd op het boek van Dan Brown.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe u uw bezoek aan de Engelenburcht kunt verrijken door de fascinerende curiosa en evenementen die deze historische plek te bieden heeft. Vergeet niet om vooraf uw bezoek te plannen om optimaal te profiteren van alles wat er beschikbaar is tijdens uw bezoek.

Geniet van de Hemelse Pracht van de Engelenburcht in Rome

Bezoek Castel Sant’Angelo en laat je meeslepen door de gelaagde geschiedenis die de muren van dit oude fort uitstralen. Dit bekende gebouw, gelegen in het centrum van Rome, staat te popelen om zijn verhalen met jou te delen.

Ervaar de Grootsheid van het Verleden

Waan jezelf een keizer terwijl je door de gangen wandelt die ooit als mausoleum werden gebouwd, waar Hadrianus en zijn opvolgers ooit rustten. Voel de kracht van het fort dat eeuwenlang als militaire vesting diende.

Ontdek de Geheimen van de Pausen

Kom erachter hoe pausen Castel Sant’Angelo gebruikten als veilige haven, verbonden met het Vaticaan via de geheime Passetto del Borgo. Bewonder kunstwerken die getuigen van een rijk artistiek verleden, met meesterwerken van onder andere Cavalier d’Arpino en Raffaello da Montelupo.

Bewonder het Uitzicht over Rome

Vergeet niet omhoog te kijken naar het beeld van Aartsengel Michaël, die volgens de legende hier het einde van de pestepidemie aankondigde. Of je nu komt voor de kunst, geschiedenis of gewoonweg het panoramische uitzicht over Rome, Castel Sant’Angelo is een ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de Eeuwige Stad.

Stap binnen in dit historische juweel en laat Castel Sant’Angelo zelf zijn indrukwekkende verhaal vertellen.