Delen:

Voor wie deze week naar de Canarische Eilanden afreist. In de komende dagen wordt er Sahara-stof verwacht op de eilanden. waardoor het luchtkwaliteit in sommige gebieden als zeer gevaarlijk wordt gezien, volgens de Meteored luchtkwaliteitsindex.

Photo by Hert Niks on Unsplash

De concentraties van PM10-deeltjes kunnen 150-250 microgram per kubieke meter overschrijden of zelfs 400 kunnen bereiken. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt de luchtkwaliteit als zeer slecht wanneer dit hoger is dan 45.

Een krachtig hogedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland, zal stormen vanuit het zuiden en oosten naar de Canarische archipel sturen, met verwachte windsnelheden van meer dan 70 km/u. Op El Hierro kunnen windstoten zelfs boven de 90 kilometer per uur uitkomen.

Deze stormen zullen gespaard gaan met stof uit Noord-Afrika. Vanuit het oogpunt voor gezondheid zegt Meteored dat de deeltjes die het meest zorgwekkend zijn die van 10 micrometer of minder, zoals PM2.5. Deze stofdeeltjes hebben een grotere kans om het lichaam binnen te dringen en kunnen in de bloedbaan en longen terecht komen, wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

Daarom zal de luchtkwaliteit op bepaalde momenten zeer gevaarlijk zijn. De regering van de Canarische Eilanden heeft de bevolking al gewaarschuwd, vooral voor mensen met chronische of ademhalingsaandoeningen.

Uit voorzorgsmaatregelen wordt geadviseerd om deuren en ramen gesloten te houden en wordt aanbevolen veel water te drinken en droge omgevingen te vermijden deze week.