Delen:

Deze week kunnen Britse treinreizigers helaas te maken krijgen vertragingen. De treinbestuurders leggen de komende dagen hun werk neer om actie te voeren.

Photo by Artur Tumasjan on Unsplash

Bij 17 Britse treinmaatschappijen houden leden van de ASLEF-vakbond opeenvolgende eendaagse stakingen tussen dinsdag (30 januari) en volgende week maandag (5 februari). De reden achter deze acties gaat over salarissen, baanzekerheid en arbeidsomstandigheden.

Wat het nog wat ingewikkelder maakt is dat treinbestuurders ook weigeren om extra overuren te draaien tussen 29 januari en 6 februari, wat waarschijnlijk tot meer vertragingen kan leiden op het spoor in Verenigde Koninkrijk.

De Rail Delivery Group (RDG) heeft laten weten: “We proberen tijdens de stakingen zo veel mogelijk treinen te laten rijden, maar het kan zijn dat in sommige gebieden meer invloed kan hebben.

“Op bepaalde plaatsen zullen misschien geen diensten zijn en als die er wel zijn, zullen ze later beginnen en eerder eindigen dan normaal, meestal tussen 7.30 uur en 18.30 uur.”

Hier is de volledige lijst van geplande stakingen door ASLEF-leden voor de komende week:

  • 30 januari: Southeastern, Southern, Gatwick Express, Great Northern, Thameslink, South Western Railway en SWR Island Line
  • 31 januari: Northern Trains en Transpennine Express
  • 2 februari: Greater Anglia, C2C en LNER
  • 3 februari: West Midlands Trains, Avanti West Coast en East Midlands Railway
  • 5 februari: Great Western Railway, CrossCountry en Chiltern

Een woordvoerder van RDG heeft benadrukt: “

Een woordvoerder van RDG zei: “Er zijn bij deze stakingen absoluut geen winnaars en kunnen helaas leiden tot vertragingen of uitvallen van sommige diensten. Wij geloven in de toekomst, maar op dit moment dragen belastingbetalers wekelijks £54 miljoen extra bij om de diensten draaiende te houden na de Covid-pandemie.

“We doen ons uiterste best om de treinen te laten rijden, maar er kunnen helaas verminderde diensten zijn tussen maandag 29 januari en dinsdag 6 februari. Ons advies is om voor vertrek de actuele reisinformatie te raadplegen.”