Delen:

Valletta, de hoofdstad van Malta. Een paradijs vol erfgoed, kunst en lekker eten.

Als je van zon en geschiedenis houdt en het leuk vindt om tijdens wandelen te ontdekken, dan is een stedentrip naar Valletta perfect. Het is een van de kleinste hoofdsteden van Europa maar honderd procent de moeite waard.

Valletta ligt op het belangrijkste eiland van Malta en combineert oude geschiedenis met moderne charme. Vroeger was het zelfs het terrein van de Ridders van Sint-Jan.

Valletta wordt ook wel “De Schattenstad” genoemd vanwege de schatten langs de haven, zoals prachtige kerken, oorlogsmusea en 17e-eeuwse versterkingen. Dit alles verbindt de stad met het UNESCO-werelderfgoedcentrum en de Orde van Sint-Jan van Jeruzalem.

Of je nu de gouden gangen van de Sint-Janscokathedraal wilt verkennen, een boottocht wilt maken in de Grand Harbour of de Maltese keuken wilt beproeven, hier is echt genoeg te doen.

Rondleiding in St John’s Co-Cathedral

Photo by K. Mitch Hodge on Unsplash

Naar de kerk gaan is niet alle daags in de St. John’s Co-Kathedraal. Met zijn vergulde barokke interieurs en met veel marmer en schilderijen van Caravaggio is er elke zondag om 9.15uur een Latijnse mis. Het is gebouwd door de Orde van Sint-Jan. Een meesterwerk met een fenomenale tentoonstelling van de rijkdom van de ridders, met negen prachtige kapellen, graven en een ondergrondse kapel.

Ga omhoog in de Barrakka Gardens

Photo by Pavel Neznanov on Unsplash

Een dag in de hooggelegen Barrakka Gardens biedt gegarandeerd een prachtig uitzicht over de azuurblauwe Grand Harbour en Fort St. Angelo. Daar bevindt zich een panoramische glazen lift van 58 meter hoog, die de tuinen verbindt met aan de waterkant van Valletta en waar je toegang hebt tot veerboten op zeeniveau. Een retourrit kost slechts €1. In de overvloedige tuinen en heb je ook nog eens een van de mooiste uitzichten op de stads skyline; een perfecte plek om te picknicken.

Ontdek Fort St Elmo en een oorlogs museum

Door John Haslam – originally posted to Flickr as Fort St. Elmo; Valletta.

Dit is het oudste fort van Malta. Een stervormige stenen architectuur dat Fort St Elmo heet en zich bevindt op het puntje van het schiereiland wat de ingang van de Grand Harbour van Valletta bewaakt. Fort St Elmo herbergt ook een kapel, wat de laatste rustplaats is van ridders die in de strijd zijn gevallen. Verder vindt je hier de Nationaal Oorlogsmuseum met tentoonstellingen van onder andere militaire wapenuitrusting, het George Cross en een WOII-monument.

Grand Harbour Cruise

Foto: Flickr/Petar

Ten oosten van de stad ligt de azuurblauwe Grand Harbour,. Die een doorgang biedt naar de “Drie Steden” van Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Het is al sinds de tijd van de Feniciërs een actieve haven. Met traditionele Maltese havenboten en de kleurrijke houten dghajsa vakantiegangers het water op brengen voor een uitzicht op de imposante verdedigingswerken van Malta. Zoals de zeelieden het zouden hebben gezien maar dan met een romantische Venetiaanse gondel.

Bekijk de kanonnen die afgaan op Saluting Battery

Photo by Konpasu.de on Unsplash

Geniet van het geknetter en de rookpluimen van kanonnen die elke dag om twaalf uur ‘s middags worden afgestoken bij een 16e eeuwse Saluting Battery. Hier heb je een uitkijk over Fort St Angelo en de Grand Harbour van Valletta. De ode aan vroegere saluutschoten aan aanvarende marineschepen zet de traditie zich voort stad sinds de oprichting in 1566. Toegang ticket voor de show is slechts €3.

Traditioneel street food met een georganiseerde wandeltour

Photo by Spruce on Unsplash

Culinaire hoogstandjes vullen de straten van de voormalige Europese Culturele Hoofdstad. Maar de hapjes in de achterafstraatjes geven de beste smaak met Malta’s mix van eenvoudige keukens. Onder andere traditionele konijnstoofpot “stuffat tal-fenek” en pastizzi met erwten gevulde bladerdeeghapjes. En verder seizoensverse zwaardvis en timpana, wat een pastei-achtige lasagne is. Culturele wandeltochten bieden de kans om de lokale gerechten en bieren te proeven terwijl je wandelt.

Tritons Fontein

Photo by Jas Rolyn on Unsplash

Bij de ingang van de Stadspoort van Valletta staat de iconische drie bronzen Tritons van de Tritonsfontein met waterstralen en nevel. De Maltese beeldhouwer Vincent Apap heeft dit gebouwd en dat al sinds 1959 is te bewonderen. De grote fontein staat symbool als welkom in de Europese stad. Op hete zomerdagen in Malta is de verkoeling zeker wel fijn.

Ontdek de Lascaris Oorlogskamer

Pi3.124, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Om je geschiedenis op te frissen en te ontdekken welke rol Malta speelde in de Tweede Wereldoorlog. Bezoek dan de ondergrondse Lascaris War Rooms die verbonden staat met een complexiteit van tunnels en kamers, uitgehouwen onder de hoofdstad. Hier planden generaals beroemde invasies, zoals die van Sicilië in 1943 en het was de hoofdkwartier voor geallieerde operaties in de Middellandse Zee is die nog steeds voorzien zijn van vervaagde kaarten en bombardement schema’s en essentieel waren voor de planning van de Tweede Wereldoorlog.

Maak een wandeling over Republic Street

Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Republic Street is een 1 kilometer lange ruggengraat van Valletta. Hier vind je de meeste belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Van stadspoorten tot Fort St Elmo op het puntje van het schiereiland. Hier vind je ambachtelijke verkopers van zilveren draden en kant. Verder mooie oude lunchplekken zoals Caffe Cordina en het Nationaal Museum van Archeologie dat langs de belangrijkste voetgangersstraat is gevestigd. Absoluut de moeite waard voor een wandeling.

Eten langs de straat van San Paolo Naufrago

Foto: San Paolo Naufrago

Al sinds 1938 vind je aan de St. Lucia’s street de San Paolo Naufrago pizzeria waar elke ochtend behalve op de zondag vanaf 10uur in de ochtend al kunt genieten van verse Parma pizza’s en charcuterieschotels en glazen wijn vanuit de gezellige wijnbar. De gekleurde stoelen staan op de traptreden onder de gloed van feeërieke lichten in het centrum van Valletta. De prijs van het begeerde deeg in deze door een familie gerunde zaak kosten slechts €8.

Geniet van een zonsondergang bij The Rooftop Restaurant, The Embassy.

Als je de stad van boven wilt bewonderen terwijl je geniet van kenmerkende cocktails, dan is het Rooftop Restaurant met dakterras van The Embassy de place to be wanneer de avond is gevallen. Met een prachtige uitzicht op de Grand Harbour, de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel en de verre Middellandse Zee. Evenals een menu met seizoensgebonden culinaire hoogstandjes is The Rooftop een geweldige plek om te ontspannen na een lange dag van sightseeing.